Design är viktig även för industrilampor


Jag får ofta förfrågningar från er besökare som tycker att för mycket fokus läggs på estetik istället för funktionalitet. Visserligen kan jag hålla med om detta till en viss del men riktigt så enkelt är det inte inom de flesta branscher. Jag har lång erfarenhet från industriell design och produktutveckling och har en ganska bred kännedom om vad man som tillverkare lägger mest vikt på. Om vi exempelvis tar en led armatur för industri som exempel så märker vi snabbt att dom inte direkt är vackra objekt för ögat att se på, utan här ligger all fokus på funktionalitet, s.k praktisk design som fyller sitt syfte. Det finns många exempel på detta men det finns även avvikelser.

 

GÅRDSBELYSNING VISAR EN TYDLIG AVVIKELSE

Efter att ha arbetat på Philips under 4 år så insåg jag snabbt vikten av estetik, och hur kunder ofta väljer lampor baserat på utseende trots att detta element i en del situationer förbli oviktig. Philips strålkastare kan användas för många olika applikationer och klassas bäst som gårdsbelysning enligt mig. Lamporna är väldigt snyggt utformade samtidigt som de också presterar bättre än majoriteten av produkterna som finns på marknaden. Det skiljer sig alltså väsentligt från situation till situation och jag skulle bäst beskriva det som en våg som man hela tiden försöker balansera åt ena eller andra hållet för att uppfylla ett visst syfte.

Trots att själva belysning och lysdioderna ska befinna sig i centrum så är det faktiskt inte så det ser ut i verkligheten och därför krävs det att vi produktdesigners faktiskt lägger lika stor vikt på dom båda delarna och inte isolerar oss till ett av dom.

Om du vill läsa mer om industriell design så vill jag rekommendera följande sida, guide om lysrörsarmaturer som förhoppningsvis gör en klokare.